Енергетски пасош за нову стамбену зграду са више станова у Улици Андре Маринковића бр.9 у Крагујевцу

Нова стамбена зграда са више станова (По+П+3+Пс) налази се у Улици Андре Маринковића, у ширем центру града. У питању је зграда у непрекинутом низу која је у основи неправилног а а приближно правоугаоног облика са правцем простирања северозапад – југоисток по дужој оси основе тог правоугаоника.

.

.

Зграда се може поделити на грејани и негрејани део. Негрејани део обухвата ходнички односно степенишни простор док грејани обухвата 12 станова распоређених на 5 спратова. Непосредно окружење зграде је изграђено и чине га зграде спратности П+5 у свим правцима сем у правцу севера где се налазе зграде спратности П+1. На предметној парцели има и других зграда а предметна зграда означена је као објекат бр. 4 на копији плана односно у листу непокретности. Терен на коме је зграда налази се у паду ка истоку 3.5° а надморска висина је око 196 m. Кров на предметној згради је раван тако да може у потпуности да се квалитетно искористи за инсталацију пасивних и активних соларних система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у скелетном конструктивном систему носећих армирано-бетонских стубова, платана и серклажа/греда у два ортогонална правца и са испуном зидова од шупљих блокова зиданих на д=25 cm. Термоизолације зидова ка спољашњости је од експандираног полистирена и са племенитим малтером као завршном обрадом. Међуспратна таваница je пуна армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од екструдованог полистирена постављеног по поду те таванице у делу радног крова. У делу испод међуспратне таванице а изнад отвореног простора, термоизолација је од експандираног полистирена.