Претрага за:

Унето 15.000 енергетских пасоша у базу ЦРЕП-а

Захваљући ангажовању одговорних инжењера за енергетску ефикасност зграда унет је 15.000-ти енергетски пасош у ЦРЕП. На овај начин ЦРЕП је постао веома користан алат у анализи података о енергетским својствима зграда у Србији, који су неопходни за даљи развој области енергетске ефикасноти зграда. Предузеће ЕНАРХ ДОО КРАГУЈЕВАЦ је одговорно за 4,34% од свих унетих / урађених пасоша у Србији.

Енергетски пасош за нову стамбену зграду са више станова у Ул. Бранка Радаковића бр. 9 у Крагујевцу

Нова стамбена зграда са једним станом (П+2+Пк) налази се у Улици Бранка Радаковића, у Крагујевцу. У питању је слободностојећа зграда која је у основи правоугаоног облика са правцем простирања север/североисток – југ/југозапад по дужој оси основе тог правоугаоника.

.

Зграда се греје у целости. Станови су распоређени на 4 етаже: приземље, два спрата и поткровље. Зграду чини 7 станова и заједничке површине-степеништа и ходници. Непосредно окружење зграде је у највећем делу изграђено зградама сличне спратности, сем ка северу, где је неизграђен. На парцели поред предметне зграде нема нити је планирана изградња других зграда. Терен на коме се зграда налази је у паду у правцу севера а надморска висина је око 208 m. Кров на предметној згради је кос, под нагибом од 35° и са падом на две воде од којих једна кровна раван има претежно југозападну оријентацију тако да може само делимично да се искористи за инсталацију пасивних и активних соларни система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у систему носећих зидова од клима блокова зиданих на д=25 cm, ојачаних армирано-бетонским стубовима и серклажима/гредама у два ортогонална правца. Термоизолација зидова ка спољашњости је од полистирена и са племенитим малтером као завршном брадом. Међуспратна таваница је стироферт испод негрејаног простора и са слојем термоизолације од полистирена постављеног по поду те таванице у делу ка негрејаном тавану. На равном крову-тераси изнад другог спрата, међуспратна конструкција је стироферт са стиропором испод те таванице и стиродуром изнад исте. Међуспратна конструкција изнад отвореног пролаза је лако монтажна ферт са стиропором испод те конструкције и слојевима подног грејања. Ка негрејаном простору на поткровљу, зид је од клима блока са стиропором. Кровна конструкција је класична дрвена, одашчана, са заштитном фолијом и са црепом као завршним кровним покривачем. Под у тлу је пуна армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од експандираног полистирена постављеног изнад те плоче, као и слојевима подног грејања.

Енергетски пасош за нову зграду трговачког центра BIG CEE KRAGUJEVAC у Ул. Димитрија Туцовића бр. 23 у Крагујевцу

Нова зграда намењена трговини и услужним делатностима (П+дел.техн.етажа+дел. 1) налази се
у Улици Димитрија Туцовића у Крагујевцу. У питању је слободностојећа зграда која је у основи у облику ћириличног слова „Г“ са правцем простирања северозапад – југоисток по дужој оси основе тог облика.

.

.

Зграда се греје у целости и чине је приземље и делимично спрат на којима су распоређени локали. Са западне стране се налази техничка етажа. Непосредно окружење зграде је у изграђено а чине га зграде претежно веће спратности са северозападне и западне стране, затим породичне зграде ниже спратности са јужне стране, постојећи Тржни центар БИГ са југоисточне стране и Соколана са северне стране. На парцели поред предметне зграде нема нити је планирана изградња других зграда. Терен на коме се зграда налази је у паду у правцу истока а надморска висина је око 216 m. Кров на предметној згради је раван тако да може да се искористи за инсталацију пасивних и активних соларни система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у скелетном систему. Спољашњи зидови су изведени од фасадних панела типа TRIMOTERM FTV 15. Делови фасаде су застакљени. Кров је раван, конструкција је од бетонских префабрикованих елемената са стиродуром и бетонском плочом као завршном обрадом у делу техничке етаже. Изнад еркера, термоизолација је постављена на лим, као и изнад осталог дела објекта. Међуспратна конструкција ка отвореном пролазу је челична конструкција са ребрастим лимом и термоизолацијом испод конструкције. Зид у тлу је армирано бетонски са стиродуром и хидроизолацијом. Под на тлу је аб плоча без термоизолације.

.