Енергетски пасош за нову стамбену зграду са више станова у Ул. Воје Радића бр.10 у Крагујевцу

Нова стамбена зграда са више станова (Су+П+2) налази се у Улици Воје Радића, преко пута крагујевачког хиподрома. У питању је зграда у непрекинутом низу која је у основи неправилног а приближно правоугаоног облика са правцем простирања север/североисток – југ/југозапад по дужој оси основе тог правоугаоника.

.

.

Зграда се греје у целости а чини је 11 станова и заједнички ходнички односно степенишни простор. На парцели поред предметне зграде нема нити је планирана изградња других објеката. Непосредно окружење зграде је изграћено у свим правцима зградама сличне спратне висине као и предметна зграда док је у правцу југа терен неизграђен. Терен на коме се зграда налази је у благом паду ка југу 1.0° а надморска висина је око 221 m. Кров на предметној згради је раван тако да може у потпуности да се искористи за инсталацију пасивних и активних соларни система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у скелетном конструктивном систему носећих армирано-бетонских стубова, платана и серклажа/греда у два ортогонална правца и са испуном зидова од шупљих блокова зиданих на д=25 cm. Термоизолације зидова ка спољашњости је од полистирена и са племенитим малтером као завршном обрадом. Међуспратне таванице је пуна армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од екструдираног полистирена постављеног по поду те таванице у делу ка равном крову односно од полистирена постављеног по плафону у делу изнад отвореног простора. Завршни кровни покривач је пвц мембрана. Под у тлу је пуна армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од екструдираног полистирена постављеног изнад те плоче.