Енергетски пасош за постојећу зграду намењену угоститељству у Ул. Васе Пелагића бр.16А у селу Гривац код Кнића

Постојећа зграда ресторана-бара – зграда намењене угоститељству (П) налази се у Улици Васе Пелагића, у централном делу села. У питању је слободностојећа зграда која је у основи неправилног а приближно облика ћириличног слова „Г“.

.

.

Зграда се греје у целости и састоји се из ходника, бара, баште, тоалета и оставе. Непосредно окружење зграде је углавном неизграђено сем у правцу југа где се налази више зграда спратности П. На парцели постоји више зграда а предметна зграда је означена као објекат бр. 1 на копији плана односно у листу непокретности. Терен на коме је зграда налази се у паду ка североистоку 1.3° а надморска висина је око 337 m. Кров на предметној згради је кос, под нагибом од 35 и са падом на четири воде тако да може делимично да се искористи за инсталацију пасивних и активних соларних система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у систему носећих зидова од пуне опеке зидане на д=30 cm и шупљих блокова зиданих на д=20 cm, ојачаних армирано-бетонским стубовима и серклажима/гредама у два ортогонална правца. Термоизолације зидова ка спољашњости је од екструдираног полистирена односно минералне вуне и са пуном опеком односно племенитим малтером као завршном обрадом. Међуспратне таванице нема. Кровна конструкција је у највећем делу класична дрвена, дашчана, са заштитном фолијом и са црепом као завршним кровним покривачем. У мањем делу постоји стаклени кров са трослојним нискоемисионим стаклом пуњеним племенитим гасом којег носи кровна конструкција од челичног решеткастог носача. Под у тлу је армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од екструдираног полистирена постављеног изнад те плоче.

.