Енергетски пасош за нову стамбено-пословну зграду Matis New Point у Ул. Миодрага Влајића Шуке бр.14 у Крагујевцу

Нова стамбено-пословна зграда (По+П+Га+6) налази се у Улици Миодрага Влајића Шуке у насељу Први мај у Крагујевцу. У питању је слободностојећа зграда која је у основи неправилног облика који подсећа на ћирилично слово „Г“, са правцем простирања североисток – југозапад по дужој оси основе тог облика.

.

.

Зграда може да се подели на грејани и негрејани део. Негрејани део зграде обухвата подрум, који је намењен гаражирању возила, као и централне ходнике са лифтом. Грејани део је распоређен на 8 етажа: приземље, галерија и 6 спратова. У складу са правилником, зграда је подељена на 4 функционалне целине (енергетске зоне). Грејана нето површина сваке зоне има више од 10% од укупне нето грејане површине. Зграда се састоји од 3 ламеле, од којих су ламеле 1 и 2 стамбено-пословне док је ламела 2 намењена искључиво пословању. Енергетске зоне су издвојене по свим правилима, на следећи начин: енергетска зона 1 обухвата стамбени део ламеле 1, зона 2-стамбени део ламеле 3, зона 3-пословање у оквиру ламеле 3 и четврта зона – ламелу 2 са пословним делом ламеле 1.

.

.

Зграда је изведена на темељној плочи са зидовима од клима блокова блокова и бетонских платана дебљине д=20 cm. Термоизолације зидова ка спољашњости је од камене вуне и са племенитим малтером и делимично листелама, као завршном обрадом. Међуспратна таваница је пуна армирано-бетонска плоча. Изнад отвореног пролаза, постављена је камена вуна испод те
плоче а тањи слој стиродура изнад исте. Ка другом кориснику, т.ј. ка локалима, термоизолација од стиродура је постављена изнад те плоче, са додатном минералном вуном испод плоче а у спуштеном плафону. Зидови ка другом кориснику, ка стамбеном делу су аб дупла платна са каменом вуном између. Кров је раван, термоизолација је стиродур а завршна обрада пвц мембрана. Зидови ка негрејаном простору, ка ходнику и степенишном простору, су углавном армирано бетонски и делимично од клима блока и клима ACU блока са термоизлацијом од камене вуне.

.