Енергетски пасош за нову стамбену зграду са више станова у Улици Атинској бр.73 у Крагујевцу

Нова стамбена зграда са више станова (По+П+3+Пс) налази се у Улици Атинској, у делу насеља које се наслања на насеље Аеродром. У питању је двојна зграда која је у основи неправилног а приближно правоугаоног облика са правцем простирања север – југ по дужој оси основе тог правоугаоника.

.

.

Зграда се може поделити на грејани и негрејани део. Негрејани део обухвата гаражу у подруму зграде док грејани део обухвата ходник и 18 станова распоређених на 5 етажа. Непосредно окружење зграде је изграђено и чине га зграде спратности П+5 у правцу запада и севера и зграде спратности П+1 у правцу истока док је терена ка југу неизграђен. На предметној парцели граде се други објекти а предметна зграда биће означена као посебни део 1 на копији плана односно у листу непокретности. Терен на коме је зграда налази се у паду ка југоистоку 3.7° а надморска висина је око 221 m. Кров на предметној згради је раван тако да може квалитетно да се искористи за инсталацију пасивних и активних соларних система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у скелетном конструктивном систему носећих армирано-бетонских стубова, платана и серклажа/греда у два ортогонална правца и са испуном зидова од шупљих блокова зиданих на д=20 cm. Термоизолације зидова ка спољашњости је од минералне вуне и са племенитим малтером као завршном обрадом. Међуспратна таваница jе пуна армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од полистирена постављеном по поду те таванице у делу равног крова односно по плафону изнад отвореног односно негрејаног простора.

.