Енергетски пасош за нову зграду предшколске установе „Петар Пан“ у Улици Радована Мићовића бр. 22А у Крагујевцу

Постојећа зграда намењена образовању (П+1) / зграда предшколске установе налази се на углу улица Радована Мићовића и Милеве Рајчевић. У питању је слободностојећа зграда која је у основи неправилног а приближно правоугаоног облика са правцем простирања север – југ по дужој оси основе тог правоугаоника.

.

.

Зграда се греје у целости а чине је ходници, собе за боравак деце, санитарни чворови, канцеларија и кухиња. Непосредно окружење зграде је изграђено и чине га зграде спратности П и П+1 у свим правцима. На предметној парцели нема нити је планирана изградња других зграда. Терен на коме је зграда налази се у паду ка југу 3.6° а надморска висина је око 253 m. Кров на предметној згради је кос, под нагибом од 33° и са падом на две воде претежно источне и западне оријентације тако да не може квалитетно да се искористи за инсталацију пасивних и активних соларних система ради побољшања енергетске ефикасности зграде.

.

.

Зграда је изведена у систему носећих зидова од шупљих блокова зиданих на д=20 cm и д=25 cm, ојачаних армирано-бетонским стубовима и серклажима/гредама у два ортогонална правца. Термоизолације зидова ка спољашњости је од минералне вуне и са племенитим малтером као завршном обрадом. Међуспратна таваница ка негрејаном тавану је лака монтажна „ферт“ са слојем термоизолације од минералне вуне постављене по поду те таванице. Кровна конструкција је класична дрвена, одашчана, са заштитном фолијом и са црепом као завршним покривачем. Под у тлу је пуна армирано-бетонска плоча са слојем термоизолације од такође експандираног полистирена постављеног испод те плоче.

.